De juiste temperatuur en luchtvochtigheid zijn van groot belang voor het behoud van kunst. De nieuwe HVAC-installatie in het Kröller-Müller Museum in Gelderland moet dan ook binnen nauwe specificaties functioneren.

Het Kröller-Müller Museum ontvangt jaarlijks zo’n 250.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Het museum heeft een rijke collectie moderne en hedendaagse kunst, waaronder de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 80 schilderijen en ruim 180 tekeningen. In de Van Gogh Galerij zijn in wisselende opstelling circa 40 werken van de schilder te zien. Daarnaast heeft het museum topstukken van onder meer Claude Monet, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Energiebesparing

In deze prachtige, waardevolle omgeving heeft Persy Control Services (PCS) de HVAC-installatie vernieuwd. PCS is onderhoudspartner van het Kröller-Müller Museum en won deze opdracht via een aanbesteding. Het project was onderdeel van een masterplan voor de vernieuwing van alle verouderde technische installaties. In het masterplan is een ambitieuze doelstelling opgenomen: minimaal 30% energie besparen. PCS paste technologie van Siemens toe, aangezien hiermee goed de koppeling kon worden gemaakt met de bestaande Siemens installatie.

Vocht en temperatuur

PCS heeft alle luchtbehandelingskasten voorzien van nieuwe regelkasten met moderne regeltechniek, in totaal 22 stuks. De migratie heeft bijna twee jaar geduurd. Het museum bleef tijdens de ombouw gedeeltelijk open. De schilderijen werden tijdelijk verhuisd, waarbij het auditorium dienst deed als depot. De stapsgewijze migratie is goed gelukt, zonder dat museumbezoekers er last van hadden. Na de inbedrijfstelling heeft PCS de installatie nog een jaar lang gemonitord. Dit was een bestekseis. Door de museale omgeving moet de installatie binnen nauwe specificaties functioneren. Het vochtpercentage mag maximaal 3% RV (relatieve vochtigheid) afwijken en de temperatuur maximaal 0,5 K.

Monitoren en loggen

De HVAC-installatie is inmiddels perfect ingeregeld en draait naar wens van de klant. PCS is verantwoordelijk voor het onderhoud. Enkele jaren geleden heeft PCS in het museum de verlichting vernieuwd. Ook hier moest rekening worden gehouden met de collectie. “Er wordt ontzettend veel gemonitord en gelogd om de juiste lichthoeveelheid, temperatuur en luchtvochtigheid te garanderen zodat de eigen en geleende kunst optimaal behouden blijft. De technologie van Siemens maakt dit mogelijk. Met Desigo als beheeromgeving hebben we een volledige verlichting (DALI) en laagspanningsinstallatie (PX) gerealiseerd. DALI is een intelligente oplossing voor communicatie tussen verlichtingsarmaturen en alle DALI-apparatuur die erop aangesloten is. De tweeweg-communicatie tussen alle componenten is gericht op comfortabele verlichting, energiebesparing en bedieningsgemak”, aldus PCS.

Reageer op dit artikel