In het Kornhuys gaan duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand. De woon-zorgboerderij voor kinderen en jongvolwassenen met een beperking wordt energiebewust verwarmd en gekoeld. Via het Siemens Synco700 regelsysteem zijn de e- en w-installaties eenvoudig en kostenbewust met elkaar geïntegreerd.

Het Kornhuys is een kleinschalig woon-zorgproject in het Brabantse dorp Dussen. Boerderij het Kornhuys, met aangrenzend een historische tuin en fruitboomgaard, is gebouwd in 1767 en bezit de status van rijksmonument. Vanaf 1913 tot en met 2000 deed ze drie generaties dienst als klompenmakerij. Familielid en pandeigenaar Ad van den Ouweland nam het initiatief om er een woon-zorglocatie van te maken waar 24 uurs-kwaliteitszorg, individuele begeleiding en ondersteuning wordt geboden aan jonge mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Duurzame restauratie

De voormalige schuur is ingericht als gemeenschappelijke ruimte voor dagbesteding en -opvang. Aangrenzend zijn negen zelfstandige woonappartementen ontstaan. Voor kortstondige verblijven staan twee logeervertrekken ter beschikking. Sinds juni 2018 vormt deze bijzondere locatie een veilig, vertrouwd thuis voor de bewoners, ouders, verwanten en bezoekers. Het gerestaureerde pand voldoet aan de hedendaagse gebruiks- en comfortnormen. Het is voorzien van toekomstbestendige, efficiënte technologie die gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen. Met een zonneboiler, een duo warmtepomp en een CV-ketel worden op duurzame wijze tapwater verwarmd, vloeren verwarmd en gekoeld.

Naadloze integratie E- en W-installaties

Meijs Installatietechniek werd in 2014 bij het project betrokken. Begin 2017 is dit bedrijf overgenomen door Den Doorn, maar heeft wel haar eigen identiteit behouden. Installatiebedrijf Den Doorn is eveneens bij dit project betrokken qua uitvoering. Meijs integreerde alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Er zijn diverse mogelijkheden om deze koppeling te maken. Vaak moeten speciale interfaces tussen twee bus-systemen worden toegepast, wat duur en tijdrovend is. Siemens-partner ASE uit Barendrecht adviseerde Meijs Synco700 toe te passen. Dit regelsysteem voor w-installaties werkt met KNX, de open bus waarmee e-installaties standaard werken. Dit maakt een snelle integratie mogelijk, tegen geringe kosten.

Geen speciale interfaces nodig

“Wij hadden al goede ervaringen met Synco”, vertelt Twan Ligtvoet van Meijs Installatietechniek. “Dankzij het toegepaste KNX-protocol hoef je voor de koppeling met domotica geen speciale interfaces te maken. We konden de w- en e-installaties eenvoudig integreren, beheren en muteren binnen één omgeving.” Collega Mart Meijs vult aan: “Synco biedt hiermee gebruiksgemak en flexibiliteit. ASE heeft ons vakkundig ondersteund en de lijnen waren kort.” Ook Silvio Koster van ASE blikt terug op een vruchtbare samenwerking: “Meijs heeft als ervaren KNX-programmeur de integratie van de e-kant gedaan. Alle toegepaste ruimte-naregelingen praten met KNX. Wijzelf hebben de w-kant verzorgd. Zo hebben we samen een mooie regeling gemaakt.”

Boordevol energie-efficiëntie

“Naast (kosten)efficiëntie bij de integratie van w- en e-installaties biedt Synco700 tal van energie-efficiënte functies”, zegt Frank van Balen van Siemens. “Denk bijvoorbeeld aan adaptieve aanwarmfuncties voor CV en luchtbehandeling, zomer-/nachtventilatie en zogenaamde ecofuncties met inachtneming van de gebouweigenschappen. Synco wordt door Siemens wereldwijd ingezet en haar “proven solutions” en EU.BAC gecertificeerde ruimteregelingen ondersteunen volledig de EN15232 norm zodat je je gebouw naar Label A kan brengen”.

 

Reageer op dit artikel