De implementatie van het gebouwbeheersysteem Desigo CC, gekoppeld aan moderne decentrale regeltechnische gebouwinstallaties, leidt in NH Hotel Conference Centre Leeuwenhorst tot een lager energieverbruik en meer comfort voor de gasten. Een geslaagde samenwerking tussen NH HOTEL GROUP en systemintegrator DQS, partner van Siemens Building Technologies.

.
NH Hotel Conference Centre Leeuwenhorst, een voormalig seminarie, werd begin jaren zeventig omgebouwd tot een congrescentrum met 120 vergaderzalen, 513 hotelkamers, 3 restaurants, een zwembad, bowlingbaan en diverse andere sport- en ontspanningfaciliteiten. Twee jaar geleden bracht DQS de volledige regeltechnische / HVAC gebouwinstallatie in kaart. Gezien de oppervlakte van het hotel (49.000 m²) was Arjo van den Elshout, van DQS, hier enkele weken mee bezig.

Inventarisatie

“Wij wilden het comfort voor onze gasten verbeteren, de bedrijfszekerheid van onze gebouwtechnische installaties verhogen en ons energieverbruik reduceren”, verklaart Wim van der Ploeg, hoofd technische dienst in het hotel. “Een aantal regelkasten functioneerde niet goed waardoor we de temperatuur in met name de vergaderzalen niet optimaal konden inregelen. Daar kregen we regelmatig klachten over.”

Stroomversnelling

Terwijl Van den Elshout het projectplan aan het afronden was en het meerjarenplan had gepresenteerd aan NH Headquarters, de hoteldirectie en technische dienst werd het hotel getroffen door een blikseminslag. Het project kwam in een stroomversnelling. DQS begon met spoed de eerste prioriteiten te vervangen: 18 regelkasten voor het aansturen van de luchtbehandeling, koeling, ventilatie en verwarming. Van den Elshout: “We hebben nieuwe regelkasten met Desigo PX regelaars ontworpen en geplaatst en deze via ethernet gekoppeld aan het bovenliggende gebouwbeheersysteem Desigo CC.”

Samenwerking

Desigo CC was op dat moment nog maar net door Siemens gelanceerd, en DQS was een van de eerste partners die het implementeerde. Het hotel ging voluit voor de nieuwe technologie. Van den Elshout: “Het finetunen van dit nieuwe systeem hebben we in goed overleg met de technische dienst en ondersteuning door Siemens gedaan.”

Duurzaamheid

Via Desigo CC kunnen de technische dienst en duty management het klimaat in de zalen beheren en monitoren. Inmiddels zijn ook 178 kamers uitgerust met DXR2-ruimteregelaars. Het green leaf-symbool op de ruimtebediening laat zien of de actuele instelling de meest energiezuinige is. Sietske Cnossen, hotelprojectcoördinator en HR-specialist health, safety and environment, vindt dit een mooie manier om hotelgasten voor duurzaamheid te sensibiliseren. NH-breed is een vijfjarenplan opgesteld waarin duurzaamheid centraal staat. De hotelketen heeft de afgelopen jaren wereldwijd het energieverbruik met 20% gereduceerd en streeft naar een verdere reductie met 15% in 2018. Desigo CC kan hieraan bijdragen. Van der Ploeg: “Wij kunnen voortaan onze gebouwinstallaties nauwkeuriger monitoren en indien nodig bijsturen. We hoeven niet meer te verwarmen of koelen in ruimten waar geen gasten zijn en kunnen het energieverbruik in verschillende ruimten opvolgen. Een goede basis om verdere stappen te zetten in de reductie van ons energieverbruik.”

Green Key

NH Hotel Conference Center Leeuwenhorst is in het bezit van Green Key, het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Cnossen: “Dit past in ons meerjarenplan en helpt ons gasten en bezoekers te verduidelijken wat onze ambitie is bij het terugdringen van energie, CO2 en water en het scheiden van afval. We beschouwen dit niet alleen als een manier om kosten te verlagen, maar ook als onze sociale verantwoordelijkheid. Het mooie is dat onze duurzaamheidsmaatregelen ook leiden tot meer comfort voor de gasten. We krijgen bijvoorbeeld geen klachten meer over de temperatuur in de vergaderruimten. Zodra het budget beschikbaar is, gaan we de volgende 134 hotelkamers renoveren.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel