Het gemeentehuis van Ridderkerk beschikt sinds kort over het gebouwbeheersysteem Synco 700 met zo’n 110 naregelingen. De installatie zorgt voor een optimaal binnenklimaat en is eenvoudig te bedienen en beheren via de cloud.

In 2005 is het gemeentehuis uitgebreid met een nieuwbouw, die wordt gekoeld, verwarmd en geventileerd met een bivalente warmtepompinstallatie. Deze is aangesloten op een warmte- en koude-bron naast het gebouw. Als aanvulling op de warmtebron kan ook warmte worden onttrokken aan de stookruimte in de oudbouw, die naast de nieuwbouw staat. De warmtepompinstallatie van de nieuwbouw levert tevens het vermogen voor de koeling in de oudbouw. Iedere ruimte heeft een separate temperatuurregeling.

Ruim 100 naregelingen

Nadat de warmtepompinstallatie in 2014 begon te haperen, is deze op aanraden van Adviesbureau B.I.T vervangen door een nieuwe installatie met meerdere compressoren. Na de inbedrijfstelling zijn ook alle naregelingen vernieuwd. Dit gebeurde stapsgewijs om de overlast voor gebruikers van het gebouw tot een minimum te beperken. Het oude gebouwbeheersysteem is op advies van Siemens-partner ASE uit Barendrecht vervangen door Synco 700. ASE heeft veel ervaring met dit gebouwbeheersysteem. “Synco wordt vaak toegepast in kleinere complexen”, vertelt Silvio Koster van ASE. “Denk bijvoorbeeld aan basisscholen en kleinere kantoorpanden. De toepassing in het gemeentehuis van Ridderkerk bewijst dat dit systeem ook zeer geschikt is voor grote, complexe gebouwen. De installatie telt zo’n 110 naregelingen t.b.v. de kantoren, de raadzaal en vergaderruimten, trouwzaal, restaurant/café enz. Er zijn verschillende soorten naregelingen toegepast, waaronder pure inductie-units voor warmte en koelte maar ook variabele volumeregelaars (VAV) met CO2-regeling in de vergaderruimten.”

Beheer via de cloud

Via Synco-IC wordt de installatie op afstand gemonitord en bediend. De beheerder heeft permanent inzicht in de status en werking zonder gebonden te zijn aan een vaste werkplek en vaste software. Koster: “Het oude gebouwbeheersysteem was alleen te bedienen via een lokale PC met daarop de bedieningssoftware. Synco-IC is een kijk- en bediendoos via internet. Alle informatie staat in de cloud, die door Siemens beheerd en uiteraard goed beveiligd wordt. Voor de installateur en gebouweigenaar zijn er geen licentiekosten aan verbonden.”

Energiekosten reduceren

De gemeente heeft twee gebouwen onder Synco 700 hangen. Na het inloggen ziet men in één oogopslag wat de energetische status van beide gebouwen is. Eventuele storingen kunnen op afstand worden verholpen. Zowel de medewerker van de afdeling vastgoed van de gemeente als de installateur en ASE kunnen inloggen op Synco-IC. Op die manier kan ASE de installateur ondersteunen bij het beheer. Koster: “Synco-IC biedt oplossingen voor trending en actieve alarmen. Je ziet ook direct wanneer een vooraf ingestelde groene energiegrens wordt overschreden. De analysemogelijkheden zijn enorm: je kunt diep het systeem induiken om onderliggende parameters te bekijken, instellingen te optimaliseren en zo de energiekosten verder te reduceren.”

Reageer op dit artikel