De branders van een aantal gas- en stoomketels in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg hebben een retrofit gekregen. De combinatie van een nieuw Brander Management Systeem en een overzichtelijk touchscreen borgt een goed rendement en veel gebruiksgemak

Het project is uitgevoerd door Zantingh uit Rijsenhout, leverancier van gasbrander-installaties en CV-componenten en een jarenlange OEM klant van Siemens. Het bedrijf is zeer actief in de buitenlandse glastuinbouw en levert in Nederland veel installaties aan de industrie en utiliteitsbouw.

Korte omschakeltijd

Het ETZ is een bestaande relatie van Zantingh. De regelapparatuur van een aantal branders was verouderd en kon door Zantingh niet meer worden geserviced. Tijdens de retrofit zijn nieuwe Brander Management Systemen van Siemens ingebouwd. Zantingh verving ook een deel van de bekabeling. Dit gebeurde stapsgewijs, in nauwe afstemming met de technische dienst van het ziekenhuis. “Een ziekenhuis kan niet zonder verwarming”, vertelt marketing- en salesmanager Rein Tichelaar. “We moesten ook de regeling van een stoomketel vervangen die wordt ingezet om instrumenten te desinfecteren. Dit is een ziekenhuis een dagelijks proces. Door het project goed voor te bereiden, konden we de omschakeling van de oude naar de nieuwe regeling zo kort mogelijk houden. Alles draait goed en de klant is tevreden.”

Niet meer voorspoelen

De nieuwe Brander Management Systemen zijn een stuk functioneler dan de oude. Daardoor zitten in de schakelkasten minder componenten. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar verlaagt ook het aantal onderdelen dat stuk kan gaan. Een bijdrage aan efficiënt assetmanagement. Dankzij een aanpassing in de gasbranderstraat hoeven de gasbranders voortaan na een regelstop niet meer te worden voorgespoeld om eventueel restgas uit de ketel te blazen. “De brander kan na een regelstop direct herstarten”, zegt installatiedeskundige Bertus Baas. “Dit levert voor het ziekenhuis een rendementsvoordeel op.”

Monitoren

De nieuwe Brander Management Systemen zijn voorzien van een touchscreen dat Zantingh enkele jaren geleden samen met Siemens ontwikkelde. Siemens leverde de softwarebasis en Zantingh bouwde het product verder uit. Het touchscreen visualiseert het brander- en ketelproces, waardoor men goed kan monitoren en eventuele storingen snel kan uitlezen. Deze touchscreens zijn bij Zantingh al massaal de deur uitgegaan. “De adaptie door de markt is overweldigend”, aldus Baas. “Het touchscreen levert veel informatie en biedt ondersteuning in acht talen. Ook onze buitenlandse opdrachtgevers in de glastuinbouw zijn razend enthousiast.”

Buitenlandse projecten

Bij Zantingh zitten ook de komende tijd mooie projecten in de pijplijn. Zo gaat het bedrijf de regeling van branders in de Noord-Duitse Ammerland-Klinik vervangen. Verder komen er veel nieuwbouwprojecten in de glastuinbouw aan. Tachtig procent van de Zantingh-installaties voor deze sector gaan naar het buitenland.  “Vooral Rusland, Mexico en Canada zijn belangrijke markten.”

 

Reageer op dit artikel