Slechts drie procent van de scholen in België heeft een goede luchtkwaliteit, en in 61 procent van de scholen is de luchtkwaliteit zelf onrustwekkend of slecht. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Mijn lucht, mijn school’ van Greenpeace uit 2018, de grootste meting die ooit in 222 Belgische scholen is gebeurd. Basisschool De Krullevaar’t in het Belgische Wilsele nam de proef op de som en installeerde de nieuwste Symaro fijnstofsensor om de kwaliteit van hun binnen- en buitenklimaat te monitoren.

Het schoolgebouw van De Krullevaar’t, daterend uit de jaren 50, voldeed niet langer aan de huidige normen qua comfort en duurzaamheid. Een fraaie nieuwbouw werd daarom gebouwd met 4 kleuterklassen, 6 klassen voor de lagere school, verschillende multifunctionele ruimtes en een gymzaal. Het schoolgebouw is gelegen langs de drukke verbindingsweg tussen Leuven en Aarschot. Kortom: een ideale testcase om fijnstof te meten met de Symaro fijnstofsensor van Siemens

Luchtkwaliteit

“Dankzij deze sensor kan de scholengroep nu effectief meten hoeveel fijnstof er in de klassen van het schoolgebouw aanwezig is”, vertelt preventieadviseur Wim Goris van Scholengroep 11 waar de basisschool onderdeel van uitmaakt. “Tot onze grote verbazing bleek de luchtkwaliteit in onze lokalen bijzonder goed te zijn en halen wij enorm lage waardes ondanks de nabije ligging van snelwegen.”

Tijdens het ontwerp en de bouwfase koos de scholengroep heel bewust voor het systeem C+ in plaats van een ventilatiesysteem D. Het grote verschil tussen beide is dat men bij het systeem D de lucht binnenhaalt via de centrale buis, meestal van bovenop het dak. Bij een systeem C+ wordt de verse lucht rechtstreeks via raamroosters binnengehaald. In dit geval liggen deze langs autowegen.

“We hebben daar tijdens de bouwfase heel wat discussie over gehad met de ingenieurs. Toch hebben we heel bewust gekozen voor die C+. Dankzij die fijnstofsensor worden we ook nog eens in het gelijk gesteld. Vandaag meten we buiten waardes tot 16, terwijl we binnen slechts waardes tussen de 2 en de 4 halen. Kortom een schitterende zaak”, aldus Goris.

Concentratie fijnstof in de ruimte

De Symaro fijnstofsensor is uitgerust met een laserdiode, die de deeltjes van PM2,5 tot PM10 in de lucht meet. Dat zijn de kleine partikels die ook in onze longen komen. De sensor duidt op een display de concentratie van fijnstof in de ruimte aan. Hij is heel eenvoudig te monteren, maar ook te integreren in een gebouwbeheersysteem of te combineren met andere gebouwtechnieken. De display licht enkel op wanneer er mensen aanwezig zijn in de ruimte. En als iedereen naar huis is, verlaagt de sensor zijn meetfrequentie gevoelig. Op deze manier gaat die langer mee. Is de meetmodule na langdurig gebruik alsnog versleten, dan kan die eenvoudig vervangen worden.

Fijn stof?

Fijnstof bestaat uit zeer kleine deeltjes die aanwezig zijn in de lucht. We spreken meestal over PM10 en PM2,5. Dat staat voor deeltjes die kleiner zijn dan 10 of 2,5 micrometer. Doordat ze zo klein zijn, kunnen ze diep doordringen in de longen en schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoewel de natuur ook fijnstof produceert, zoals zeezout en pollen, komt het meeste fijnstof in Vlaanderen toch van de mens. Gebouwenverwarming is de belangrijkste bron van fijnstof. Daarna volgen land- en tuinbouw en verkeer. – Vlaamse Milieumaatschappij

Bron video: IT Centraal

Reageer op dit artikel