De gemeente Vught en Stichting Leijestroom hebben een Integraal-Kind-Centrum (IKC) met een basisschool, dag- en buitenschoolse opvang, een sporthal en peuterspeelzaal laten bouwen. IKC ‘De Avonturier’ opende bij het begin van het nieuwe schooljaar de deuren. Het binnenklimaat wordt duurzaam geregeld met Siemens-technologie.

Systeemintegrator A&S, partner van Siemens voor Synco en Desigo, werkte samen met adviesbureau Boink Project- en Energiemanagement het bestek uit. De wens van de opdrachtgever was om het complex zo duurzaam mogelijk te verwarmen, koelen en ventileren. Het IKC wordt verwarmd en gekoeld met warmtepompen in combinatie met een gesloten bodemwisselaar. De ventilatie wordt verzorgd door luchtbehandelingkasten die de benodigde ventilatielucht verwarmen en koelen. Dit geldt ook voor de bijbehorende sporthal, die aanvankelijk met gas zou worden verwarmd, maar uiteindelijk toch uitgerust wordt met een warmtepomp.

Geïntegreerde ruimteautomatisering

A&S zorgt via Desigo CC en Desigo Room Automation (DRA) voor een goed binnenklimaat en regelt de verwarming en koeling van de vloeren en de luchtbalans binnen de ruimten door middel van VAV-boxen. De naregelingen zijn volgens Jim Sour van A&S een belangrijk onderdeel in het installatieconcept. “De gebruiker heeft een eenvoudige bedieninterface met een modern uiterlijk dat past  in het design van het gebouw.”

Hoge energie-efficiëntie

Door de integratie van AirOptiControl draait de klimaatinstallatie bovendien zeer economisch. AirOptiControl kan een energiebesparing tot 30% opleveren in vergelijking met een gemoduleerde regeling op basis van constante druk. Deze oplossing optimaliseert de complete luchtvoorbehandeling en borgt dat de grenzen voor temperatuur, luchtkwaliteit en luchtvochtigheid niet worden overschreden. Door het vraag-gestuurde aanbod van energie en de uitwisseling van vraagsignalen tussen ruimteregelingen en primaire installaties wordt alleen de benodigde energie geleverd – zonder uiteraard het comfort van de gebruikers in gevaar te brengen. “AirOptiControl zoekt de juiste balans tussen de verschillende componenten”, aldus Sour. “Aangezien we DRA toepassen en de volledige regeling van de luchtbehandeling implementeren, is het voor ons een kleine moeite om AirOptiControl te integreren. Daarnaast hebben we VAV-regelaars van Siemens met KNX-communicatie gebruikt.”

De installatie omvat twee regelpanelen: één voor de school en één voor de sporthal. De school telt 200 I/O-punten, de sporthal 80. Voor het hele complex zijn 55 DRA-naregelingen toegepast.

Reageer op dit artikel