Jan Beugelsdijk sloopt wel eens de meegeleverde regelaar uit een nieuwe luchtbehandelingskast en vervangt hem door Synco, waarmee hij de meest ‘exotische’ projecten uitvoert. “Je zou ervan versteld staan wat Synco allemaal kan, terwijl het heel eenvoudig is om ermee te werken.”

Beugelsdijk is specialist regel- en meettechniek bij installatiebedrijf Putman in Noordwijk. Het bedrijf installeert en regelt verwarmings-, koelings- en luchtbehandelingsinstallaties in de utiliteitsbouw. “Wij kopen onze meet- en regeltechniek voor 80% bij Siemens in”, vertelt Beugelsdijk. “Synco passen we in alle mogelijke installaties en gebouwen toe, in hotels, kantoorgebouwen, maar ook villa’s en zwembaden. Overal waar iets geregeld moet worden, proberen we het met Synco te doen.”

Laagdrempelig

Vanwaar die voorkeur voor Synco? “Het is toegankelijk, laagdrempelig en gebruiksvriendelijk”, antwoordt Beugelsdijk. “Er zitten geen licenties op en iedereen met kennis van oude regelaars en werktuigbouwkunde kan er na een middagje cursus mee werken. Je hoeft geen ingewikkelde opleiding te volgen of je te verdiepen in complexe software. Benamingen voor ketels en andere HVAC-installaties die 60 jaar geleden werden gehanteerd komen nog steeds in Synco voor. Mede hierdoor kunnen monteurs heel snel met deze regelaar aan de slag.

Specifieke wensen van klanten

Als vrij configureerbare regelaar is Synco volgens Beugeldijk veel breder inzetbaar dan over het algemeen wordt gedacht. “Je kunt er veel meer mee dan alleen wat ketels, radiatorgroepen en luchtbehandelingskasten aansturen. Ik oefen met Synco de meest rare kunstjes uit en gebruik hem bijvoorbeeld ook om warmtepompen en zonnepanelen te regelen. Je kan er alles makkelijk mee aansturen zonder dat je bent aangewezen op een andere partij. Eventuele storingen zijn eenvoudig, op afstand te verhelpen zonder tussenkomst van de leverancier via een cloudomgeving. Ik vind het fijn om dit volledig in eigen hand te houden. Met Synco kan ik ook ver meegaan in de specifieke wensen van klanten. De bediening is eenvoudig te visualiseren en af te stemmen op de klantbehoefte. Klanten kunnen dit grafische plaatje ook zelf aanpassen, zonder extra kosten of licenties. Kortom: goed beheersbaar voor iedereen.”

Grensverleggend

Putman is momenteel betrokken bij een pilot van de Rijksgebouwendienst rond het duurzaam opwekken en opslaan van energie. Diverse opstellingen, waaronder zonnepanelen, windturbines, batterijen en een aardgas-waterstof-convertor moeten aan elkaar worden gekoppeld en gelogd. Ook dit gaat Beugelsdijk weer met Synco doen. “Ik zoek nu eenmaal graag de grenzen van de toepassingsmogelijkheden op. Oók omdat het zo’n degelijk en stabiel systeem is: je zet het neer en als je na 10 jaar terugkomt doet-ie het nog steeds.”

Meer weten over Synco, neem dan contact met ons op via 070-3333030 of bt-products.nl@siemens.com.

Reageer op dit artikel