Wat zeggen onze partners over ons? Wat vinden ze van onze producten en hoe beoordelen ze de service? Aan het woord is Johan Bouman, DGA en commercieel verantwoordelijke bij Rensen Regeltechniek.

Rensen Regeltechniek realiseert een grote variatie aan projecten op het gebied van gebouwgebonden installaties. De organisatie, die 65 medewerkers in vaste dienst telt, legt zich niet toe op één specifieke branche. “We werken in diverse gebouwen”, geeft Bouman aan. “Van sporthallen, gemeentehuizen en bibliotheken tot ziekenhuizen en grote industriële complexen. We doen veel voor overheden maar hebben bijvoorbeeld ook opdrachtgevers in de farma-industrie.”

Technisch doordacht

Het bedrijf is al tientallen jaren vertrouwd met de veldapparatuur van Siemens. Sinds 2005 is Rensen Regeltechniek partner voor de vrij programmeerbare PX-regelaar en de bijbehorende Desigo-productlijn. De technologie wordt op maat van opdrachtgevers ingezet voor de realisatie van nieuwe installaties of de migratie van oudere systemen, inclusief onderhoud en service. Bouman noemt de producten van Siemens kwalitatief hoogwaardig en technisch goed doordacht. “We hebben alle kennis in huis om deze internationale producten efficiënt inzetbaar te maken voor de Nederlandse markt. Aangezien er voortdurend nieuwe producten bijkomen, die ook voor ons een leerproces vormen, houden we nauw contact met Siemens.”

Integrale oplossingen

Het voordeel van de Siemens-producten volgens Bouman: “Siemens heeft een zeer brede productielijn met oplossingen voor o.a. fire, toegangscontrole en klimaatbeheersing. Alle producten zijn op elkaar afgestemd. Dat maakt het eenvoudig om geïntegreerde projecten te realiseren. Ook voor de marktbewerking is het handig om samen te werken met één organisatie die verschillende disciplines in huis heeft. Dit helpt in het commerciële voortraject.”

Internet of Things

Energiebesparing, Internet of Things en cloud-oplossingen zijn ‘hot items’ in de markt van gebouwtechnologie. De integratie tussen werktuigbouwkundige en elektrotechnische gebouwinstallaties neemt steeds verder toe. Door een herinrichting van de aanbestedingskolom zou het volgens Bouman nog sneller kunnen gaan. “De huidige aanbestedingskolom leent zich helaas niet tot verregaande integratie van technologie. Op veel projecten zitten een aannemer én een E&E-partner, wat de systeemintegratie bemoeilijkt. Er zijn uiteraard investeerders die wèl kiezen voor verregaande integratie. Deze projecten hebben – mits ze goed uitgevoerd zijn – een voorbeeldfunctie naar de rest van de markt.”

Energieakkoord

Als actief lid van FHI, de brancheorganisatie voor gebouwautomatisering, zet Bouman zich in voor verdere integratie binnen de aanbestedingskolom. Hij ziet een belangrijke rol weggelegd voor de overheid. “Als men echt werk wil maken van het milieuvraagstuk zal de druk moeten worden opgevoerd. Op dit moment is een energie-display op kantoor nog eerder een gadget. Pas als het verplicht wordt, gaan we toe naar een verregaande integratie van systemen binnen gebouwen en daardoor naar meer duurzaamheid.”

Naar de cloud

De mogelijkheden om gebouwen duurzamer te maken, zullen volgens Bouman in de toekomst verder toenemen: “Siemens werkt aan nieuwe technologie en mogelijkheden om data op te slaan in de cloud. Hiermee kun je Internet of Things veel beter vorm geven dan wanneer je met lokale databases werkt. Wij kijken hier met spanning naar uit, aangezien deze ontwikkeling ons nieuwe kansen biedt om onze dienstverlening breder te vermarkten.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel