Het nieuwe pand van Bepacom Besturingstechniek is het eerste energieneutrale gebouw binnen de gemeente Raalte. Al meer dan 2.000 personen zijn de afgelopen weken komen kijken hoe Bepacom op energiezuinige en innovatieve wijze het binnenklimaat regelt.

“Wij waren uit ons jasje gegroeid”, vertelt directeur Willy Kemper. “Zowel op kantoor als in onze montagehal kwamen we ruimte tekort.” Bepacom is al 23 jaar actief in de klimaatmarkt en de industriële automatisering. “Onze klimaattak maakt meet- en regelinstallaties voor werktuigbouwkundig installateurs”, aldus Kemper. “Daarnaast leveren wij aan systeemleveranciers en eindklanten. Met Siemens hebben wij sinds de start van ons bedrijf een tweerichtingsrelatie: we nemen technologie af bij Siemens én maken installaties voor Siemens. We kunnen het hele traject verzorgen, vanaf de hardware-engineering over de software-engineering tot de inbedrijfstelling en het onderhoud.”

Renovatiemarkt

Het bedrijf heeft de laatste jaren een grote hoeveelheid renovatieprojecten gedaan. Hier ligt volgens Kemper ook de komende jaren veel werk. “Vanuit de energietransitie moeten gebouweigenaren en -beheerders steeds meer inzicht hebben in hun energieverbruik. Verbruikers vanaf 25.000 kuub gas en 50.000 kWh elektriciteit moeten dit rapporteren, verbeteringsmaatregelen nemen en hun installaties hierop aanpassen. Ik verwacht dat dit in de toekomst nog strenger gehandhaafd zal worden.”

Energieneutraal

Volop werk dus voor Bepacom, waar 45 mensen werken. Met het nieuwe pand laat het bedrijf zien wat er technisch mogelijk is. Het gebouw is op 11 oktober als eerste energieneutrale pand in Raalte geopend door de burgemeester. Kemper: “We zijn niet aangesloten op gas, maar verwarmen en koelen met aardwarmte en warmtepompen. Daarnaast gebruiken we de warmte uit onze serverruimte om water te verwarmen. In het hele pand is vloerverwarming aangebracht. Alle elektrische energie die we verbruiken wekken we zelf op met zonnepanelen. Uiteraard is het pand goed geïsoleerd.”

Gebouwbeheersysteem

Bij de opening waren meer dan 350 klanten uit heel Nederland aanwezig. Ze konden bekijken hoe Bepacom in het overkoepelende gebouwbeheersysteem Desigo Control Point twee fabricaten heeft geïntegreerd. “De hoofdmoot hebben we met Siemens gedaan. Voor de voorregeling van de warmtepompen en verdelers gebruiken we PX, voor de luchtbesturing een SIMATIC S7 PLC. Op de begane grond hebben we Desigo DXR2 naregelingen met touch panels en touch screens in de ruimtes. Op de verdieping hebben we naregelingen van een ander fabricaat. Hierdoor kunnen we klanten laten zien dat je Desigo Control Point kunt koppelen met meerdere fabricaten. We komen dit in de renovatiemarkt regelmatig tegen. De verlichting in het pand schakelen we met DALI-regelaars van Siemens.”

Comfortabel

Het pand biedt veel ruimte en er heerst dag en nacht dezelfde temperatuur. Het is er behaaglijk en comfortabel. “We hopen dat ons gebouw ook aantrekkelijk is voor toekomstige medewerkers. Het is niet eenvoudig om geschikte vakmensen te vinden. De werkzaamheden die wij doen, leer je niet op school maar in de praktijk.” In het kader van de Techniekdagen Onderwijs zette Bepacom onlangs de deuren van het nieuwe bedrijfspand open voor 1.300 jongeren. Ook zo’n 450 familieleden, vrienden en kennissen van de medewerkers hebben de nieuwbouw al bezocht.

Reageer op dit artikel