Siemens Nederland is in de top 20 van meest transparante bedrijven in Nederland geëindigd. Het is daarmee een van de weinige bedrijven met een niet-Nederlandse moeder, dat tot deze kopgroep behoort. In de Transparantiebenchmark 2016, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), scoorde het bedrijf 186 punten, 13 punten verwijderd van de nummer één. Een positie waar het bedrijf trots op kan zijn volgens haar CEO in Nederland Ab van der Touw. “Alleen bedrijven die duurzaam ondernemen en aandeelhouderswaarde kunnen combineren, hebben op termijn bestaansrecht”, volgens Van der Touw. “Om met de woorden van onze oprichter Werner von Siemens te spreken: voor korte termijn winst, verkoop ik de toekomst niet.”

Duurzaamheid staat voorop

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk voor ons bedrijf, dat als onderdeel van het wereldwijde Siemens AG al sinds 1879 in Nederland gevestigd is”, aldus Johnno Wesseling, directeur Communications en verantwoordelijk voor het thema duurzaamheid binnen Siemens Nederland. “De Transparantiebenchmark maakt de stand van zaken inzichtelijk en we zijn trots op de positie die we op de ranglijst innemen. Maar vooral ook trots op onze medewerkers die dit door hun betrokkenheid bij onze onderneming mogelijk hebben gemaakt en duurzaamheid steeds meer omarmen”.

Het aspect duurzaamheid, zowel van het portfolio als van de eigen footprint, staat centraal in de onderneming. De twee in het Haagse Beatrixkwartier gesitueerde kantoorgebouwen van Siemens Nederland zijn in het afgelopen jaar mede dankzij Siemens gebouwentechnologie naar respectievelijk de LEED-gold en LEED-Platinum standaard gebracht, waarmee een substantiële energiebesparing wordt gerealiseerd. Het duurzame portfolio komt onder andere tot uitdrukking in de Nederlandse windparken Gemini en Westermeerwind, die een concrete bijdrage leveren aan het realiseren van het maatschappelijk breed gedragen Energieakkoord. Maar ook in tal van andere sectoren draagt Siemens’ portfolio bij aan een duurzame maatschappij.

Hotel bespaart 25% extra op energiekosten

Jaarlijks ontvangt het Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk aan Zee duizenden badgasten. Als zij overdag de omgeving verkennen, zijn veel ruimtes in het gebouw leeg. Hoe zorg je er dan voor dat hotelkamers comfortabel blijven en zo min mogelijk energie verspillen? Om de mogelijkheden tot besparing in kaart te brengen, schakelde het hotel Persy Control Services in, een Siemens Solutions Partner van de divisie Building Technologies.

Na een analyse van alle zichtbare systemen in het gebouw en een diepgaande analyse met de EPC-tool (Energie Prestatie Coëfficiënt) werd duidelijk dat veel winst te behalen viel in het optimaliseren van het elektrisch en thermisch vermogen. Zo bleken instellingen en timers van onder meer het ventilatiesysteem, de koeling en de verwarming niet optimaal afgestemd te zijn op het daadwerkelijke gebruik van de hotelkamers en gemeenschappelijke ruimten. De wens van het hotel was derhalve om de bestaande klimaatbeheer installatie stapsgewijs te vernieuwen. De EPC-tool van Siemens toonde aan dat met geringe aanpassingen er jaarlijks een energiebesparing van 44.000 euro te realiseren was. Door een deel van dit bedrag te investeren in nieuwe technologie kon het hotel in een paar jaar tijd het gehele klimaatbeheer vernieuwen. En met succes: het hotel bespaart nu jaarlijks 25 procent op energie, waarmee de al groene footprint nog groener kleurt.

CO2 neutraal in 2030

Afgelopen jaar kondigde Siemens AG aan in 2030 volledig CO2-neutraal te willen zijn op al haar locaties in meer dan 200 landen wereldwijd. Daarnaast zorgden de duurzame producten, oplossingen en diensten van het bedrijf er in het boekjaar 2016 voor dat haar klanten en partners wereldwijd hun CO2-emissies met 521 miljoen ton konden reduceren.

De transparantie-index is een overzicht van onderscheidende maatschappelijke verslaglegging in Nederland. Basis voor de index is de Transparantiebenchmark, een kwalitatief en kwantitatief onderzoek naar maatschappelijke verslaglegging in Nederland. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor EZ en de NBA geen modewoord, maar een serieuze zaak, die moet bijdragen aan een leefbare samenleving; nu en in de toekomst. Transparante verslaglegging van bedrijven over de invloed van ondernemingen op hun omgeving hoort daarbij.

Het Maatschappelijk Verslag 2015 van Siemens Nederland N.V. is op internet beschikbaar.

Reageer op dit artikel