Systemen in gebouwen worden steeds slimmer. De nieuwe versie van het gebouwbeheersysteem Desigo vergroot de mogelijkheid om als gebruiker met een gebouw te ‘communiceren’ en zo de ruimte waarin men zich bevindt comfortabeler, veiliger en efficiënter in te richten. Engineers van Siemens Solution partners konden tijdens het Desigo Experience Event op 26 maart in Biddinghuizen kennismaken met deze nieuwe versie die Siemens dit jaar lanceert.

In onze digitale maatschappij gaan technische ontwikkelingen steeds sneller en is het ook steeds normaler om informatie en objecten te delen. Denk maar aan succesvolle businessconcepten zoals Uber en Airbnb. Mensen gebruiken steeds vaker apps om hun leven zo comfortabel mogelijk in te richten. Van de taxi tot de hotelboeking en ons avondeten – we regelen het allemaal via de smartphone. Ook met de ruimte waarin we verblijven, willen we slim en efficiënt omgaan. De gebouwtechnische oplossingen die Siemens ontwikkelt spelen in op deze behoefte.

Ruimte beheren op basis van individuele wensen

In het nieuwe hypermoderne, smart hoofdkantoor van Siemens Building Technologies (BT) in Zug worden volop innovaties getest die de komende maanden ook in Nederland op de markt komen. Daaronder een app waarmee gebouwgebruikers zelf de temperatuur en lichtsterkte in de ruimte kunnen regelen. “Wel zo prettig om je omgeving af te kunnen stemmen op je persoonlijke wensen”, vertelde Jason Scukovic, New Product Introduction Manager bij Siemens Building Technologies in Zug. “Met deze app kun je ook vergaderruimtes boeken of storingen in gebouwinstallaties doorgeven aan de facilitair manager. Hij toont plattegronden van het gebouw, wat bijvoorbeeld handig is bij een evacuatie.” Alle data die gebruikers per app uitwisselen met de gebouwinstallaties worden via een aparte module overzichtelijk in kaart gebracht. Op basis hiervan kunnen gebouwbeheerders en -eigenaren beslissingen nemen over bijvoorbeeld het uitbreiden van het aantal vergaderruimtes.

Open en communicatief

De app is te koppelen met de nieuwe versie van Desigo, waarmee Siemens volop inzet op openheid en connectiviteit. Scukovic: “Gebouwsystemen zijn de afgelopen jaren steeds intelligenter geworden. Van liften tot roltrappen, camera- en brandveiligheidsinstallaties – al deze systemen genereren zelf data.” In een slim gebouw worden de meest slimme systemen gecombineerd. De data die ze genereren, worden verzameld en geanalyseerd in een overkoepelend gebouwbeheersysteem. Met het nieuwe Desigo, gebaseerd op open standaarden, kunnen heel veel oplossingen voor Room Automation van Siemens én derden worden gekoppeld. Ook andere gebouwinstallaties, zoals liften en roltrappen van Kone en diverse hotelboekingssystemen, kunnen in dit gebouwbeheersysteem worden geïntegreerd.

Op afstand beheren

Desigo maakt het makkelijk om gebouwen op afstand te monitoren, beheren en onderhouden. Hiervoor ontwikkelt Siemens diverse cloud-toepassingen. Zo maakt de Building Operator het mogelijk om via de cloud meerdere sites te beheren/onderhouden. Handig voor bijvoorbeeld eigenaren van winkels of datacentra verspreid over het hele land. Via de cloud kunnen data uit de gebouwinstallaties worden gemonitord  en geanalyseerd. Bij storingen kan men veilige end-to-end verbindingen maken naar individuele installaties. Siemens Nederland gaat deze zomer een pilot draaien met de Building Operator.

Panden verduurzamen

Voor de technici die al deze oplossingen implementeren ontwikkelt Siemens tools die de dagelijkse activiteiten vereenvoudigen. Zo kan men met de ABT Go-app regelaars veel sneller in bedrijf stellen en I/O testen. Tijdens het Desigo Experience Event gingen engineers ook zelf aan de slag met de UH50-energiemeters die Siemens BT onlangs heeft toegevoegd aan het portfolio. Ze helpen vastgoedeigenaren hun panden te verduurzamen door inzicht te bieden in het energieverbruik. Na de zomer komt de nieuwe versie van Desigo CC beschikbaar. Deze zal naar verwachting in veel gebouwen het 20 jaar oude, succesvolle gebouwbeheersysteem Desigo Insight gaan aflossen. De migratie betekent voor eindgebruikers een overstap naar de brede mogelijkheden die moderne, intelligente gebouwinstallaties bieden. Waarmee zij hun panden gebruiksvriendelijker, comfortabeler en duurzamer kunnen maken. “Een frisse start”, klonk het dan ook tijdens het Desigo Experience Event.

Meer weten over het Desigo gebouwbeheersysteem, neem dan contact met ons op via 070-3333030 of bt-products.nl@siemens.com.

Reageer op dit artikel