Gebouweigenaren en -beheerders, technisch adviseurs en installateurs toonden zich tijdens de VSK enthousiast over de stappen die Siemens Building Technologies en zijn Solution Partners hebben gezet in gebouwautomatisering. De digitale mogelijkheden om gebouwen slim te beheren, worden steeds groter.

“Onze gezamenlijke stand was druk bezocht”, blikt Sales Manager Gerben de Haan terug. “Veel technisch adviseurs waren verrast door de veelzijdigheid van ons gebouwbeheersysteem Desigo CC. Hiermee kan men alle klimaat-, beveiligings-, brandveiligheid- en verlichtingsinstallaties binnen een gebouw beheren. Via dashboard-functies worden de data uit de installaties omgezet in informatie om de functionaliteit van het gebouw te optimaliseren. We merken dat gebouweigenaren en -beheerders steeds vaker vragen om dit soort digitale tools waarmee ze het energieverbruik, het comfort en de veiligheid van hun panden kunnen verbeteren.”

Flexibiliteit

“Moderne gebouwen moeten echter ook flexibel kunnen meegroeien met de veranderende behoeften van hun gebruikers. In kantoorcomplexen vindt na verloop van tijd vaak een herindeling van de ruimte plaats. Met Desigo CC pas je de gebouwinstallaties softwarematig aan de nieuwe situatie aan. Er zijn geen grote hardware-aanpassingen meer nodig.”

Indoor positioneringssysteem

Het indoor positioneringssysteem dat Solution Partner PCS in Desigo CC geïntegreerd heeft, trok veel belangstellenden naar de stand. Met dit systeem kan men zich als het ware in een ‘persoonlijke bubbel’ door het gebouw bewegen. Men krijgt automatisch toegang tot ruimten, klimaat en licht worden aangepast aan de persoonlijke voorkeur en via indoor routing kan men snel collega’s, (vrije) ruimten en/of apparatuur vinden.

Keuzevrijheid

Ook de lancering van Desigo Control Point voor de automatisering van middelgrote gebouwen kon op veel belangstelling rekenen. Dankzij de open standaarden kunnen producten van verschillende merken op dit systeem worden aangesloten. Installateurs en hun opdrachtgevers zijn dus niet gebonden aan één leverancier en hebben keuzevrijheid wanneer ze gebouwinstallaties willen aanpassen of uitbreiden. De Haan: “We horen ook van installateurs dat ze de snelheid waarderen waarmee ze onze veldapparatuur kunnen installeren. Via de QR-codes op de producten hebben ze alle benodigde informatie direct bij de hand. Motoren, kleppen en andere veldapparatuur zijn eenvoudig te plaatsen, wat de doorlooptijd van projecten verkort.”

Krachtenbundeling

Solution Partners voerden tijdens de VSK veel gesprekken met adviseurs, gebouwbeheerders en – eigenaren. De Haan: “Juist daar ligt de kracht van onze samenwerking: als Siemens hebben we een breed pallet aan producten – one stop shopping. Onze Solution Partners hebben de kennis om met onze technologie maatwerk te leveren voor de markt. Een sterke combinatie.”

 

Reageer op dit artikel