Het koppelen en laten communiceren van gebouwinstallaties via KNX maakt gebouwen energiezuiniger en efficiënter. Het helpt gebouweigenaren te voldoen aan de steeds strengere regelgeving rond duurzaamheid en energie-efficiëntie. Met een handboek voor het ontwerpen en plannen van KNX-installaties helpt KNX Nederland adviseurs op weg.

KNX Nederland is de officiële Nederlandse belangenvereniging voor iedereen die met KNX werkt of er belangstelling voor heeft. Als producent van gebouwautomatiseringsapparatuur is Siemens lid van KNX Nederland. Veel gebouwtechnologie van Siemens is via KNX te koppelen met andere producten. Een voorbeeld hiervan is het gebouwautomatiseringssysteem Desigo CC. “KNX is wereldwijd de grootste standaard voor elektrotechnische installaties en wordt ook steeds vaker toegepast in combinatie met werktuigbouwkundige installaties”, aldus Fatih Alan, technisch productspecialist bij Siemens. “Je kunt hiermee gebouwinstallaties van diverse fabricaten integreren en zo gebouwen slimmer en efficiënter maken. Het koppelen en laten communiceren van verschillende gebouwinstallaties leidt tot energie- en dus kostenbesparingen en verhoogt tegelijk het comfort.”

knx handboek voor adviseurs

Energielabel C

Door gebouwinstallaties met elkaar te integreren, kunnen ze beter ingeregeld worden. Dit verhoogt de efficiëntie en energiezuinigheid van gebouwen. Zo hoeven klimaat- en verlichtingsinstallaties in vergaderruimten niet (op volle kracht) te draaien op het moment dat niemand gebruikt maakt van de ruimte. Men kan ze koppelen met onder meer bewegingssensoren, waardoor ze automatisch afschakelen als de ruimte leeg is. Dit helpt gebruikers en eigenaren van vastgoed te voldoen aan de steeds strengere regelgeving rond duurzaamheid en energie-efficiency. Zo moet in Nederland een groot deel van de kantoorgebouwen vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben.

Nieuw handboek voor adviseurs

Het nieuwe handboek van KNX Nederland helpt adviseurs bij het ontwerpen, plannen en (laten) realiseren van KNX-installaties. Hoe pas je KNX toe op gebouwen? Voor welke disciplines kun je het inzetten en wat zijn de voordelen? Naast het antwoord op deze en andere vragen vindt men in het handboek tal van praktische voorbeelden. Het handboek is hier gratis te downloaden.

STABU Bestekservice

Bent u adviseur, ontwerper of bestekschrijver? Maak dan eens gebruik van de STABU Bestekservice die Siemens voor haar producten ontwikkeld heeft. U kunt hiermee al onze KNX-producten voor Desigo Room Automation snel en eenvoudig opnemen in uw bestekteksten.

 

Reageer op dit artikel