De Energy Academy in Groningen is genomineerd voor de internationale KNX Award in de categorie ‘Energy Efficiency’. Slimme gebouwautomatisering draagt in dit gebouw bij aan een natuurlijk en gezond binnenklimaat.

De in 2017 opgeleverde Energy Academy van de Rijksuniversiteit Groningen staat bekend als het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland. Het gebouw produceert meer energie dan het verbruikt en heeft de BREEAM Outstanding kwalificatie. In het pand heerst een natuurlijk klimaat. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke licht- en luchtstromen, zonne-energie en regenwater. De gebouwinstallaties communiceren met de buitenomgeving. Zo gaat ’s avonds, als het donker wordt, de LED-verlichting automatisch aan. Het CO2-niveau in de ruimtes wordt constant gemonitord. Als het te hoog is, wordt automatisch frisse lucht in de ruimte geblazen. Op deze wijze maakt technologie het gebouw tot een ideale plek om comfortabel, gezond en ontspannen te leren, onderzoeken en innoveren. Siemens leverde in opdracht van ENGIE de gebouwautomatisering en stelde deze samen met ENGIE in bedrijf. Elektrotechniek en HVAC zijn binnen het pand volledig geïntegreerd. BACnet zorgt voor de voorregeling en KNX voor de naregeling in de ruimtes. Verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en zonwering kunnen met één ruimteregelaar worden bediend.

De KNX Awards zijn op 20 maart uitgereikt tijdens het KNX Top Event in Frankfurt. Twee jaar geleden ontving het gerenoveerde hoofdkantoor van Siemens in Den Haag de publieksprijs tijdens dit event

Reageer op dit artikel