Johan Cruijff leerde het ons al: “Zonder te schieten kun je niet scoren.” Tijdens het Desigo Innovation Event op 27 november schoot Siemens Building Technologies (BT) samen met de HVAC-partners op scherp. Na diverse workshops vol visie en vernieuwing ging het gezelschap ook nog kleiduif- en boogschieten bij Dorhout Mees in Biddinghuizen.

Digitalisering is ons leven volledig aan het veranderen. In 2021 zullen naar schatting zo’n 11,2 miljard IoT apparaten met het internet verbonden zijn. Ook gebouwen gaan ‘praten’. Hun binnenklimaat, beveiliging en energieverbruik zijn steeds beter te sturen op basis van data. Dit betekent volgens Siemens Business Unit manager Alex Driessen een paradigmaverschuiving op meerdere fronten: “Niet soft- en hardware, maar content komt centraal te staan. Gebruikers worden ontwikkelaars van toepassingen (apps) voor de open platformen die onder meer Siemens aanbiedt. Businessmodellen gaan een totaal andere invulling krijgen.”

Open architectuur

Het gebouwbeheersysteem (GBS) Desigo CC wordt steeds meer een verzamel- en analysetool voor data. Binnenkort komt de nieuwe versie 6.2 beschikbaar. Partners kunnen hun klanten alvast een indruk geven via een demotool. Desigo CC integreert alle gebouwdisciplines: HVAC, (brand)beveiliging, verlichting, zonwering en energiemanagement en is hiermee een multidisciplinair gebouwmanagementsysteem. Het systeem kent ook een ‘grean leaf’ waarbij het gebruikers van ruimtes zelfs voorstellen kan doen waarbij het altijd de afweging maakt om dit zo energiezuinig mogelijk te doen. CC omarmt BACnet en de KNX-standaard. Door de open architectuur kunnen ook apparaten van derden worden aangesloten.

Compact instappen

Aangezien het vorige managementsysteem, Desigo Insight, in 2022 wordt uitgefaseerd verwachten partners de komende jaren tientallen migraties. Desigo CC is als een Zwitsers zakmes: je kunt er snel en laagdrempelig mee aan de slag. Klanten kunnen instappen met een Compact versie en het systeem laten meegroeien met hun gebouw. Desigo CC is goed beveiligd tegen cyber security en eenvoudig te bedienen. Via een app voor de smartphone en tablet heeft men op afstand inzicht in de status van installaties en kan men incidenten gecontroleerd afhandelen. Voor het in bedrijf stellen van regelaars en het testen van I/O’s ontwikkelde Siemens de ABT Go-app. De inbedrijfstellers van de meet- en regelpartners kunnen hiermee meer werkzaamheden verrichten met minder mensen.

Besparingsmogelijkheden inzichtelijk maken

Het energieverbruik van gebouwen is een hot item. In 2023 moeten alle Nederlandse kantoorpanden minimaal energielabel C hebben. Ruim de helft heeft nu nog label D of hoger. De vrij verkrijgbare Energy Performance Tool (EPC) voor regeltechniek maakt besparingsmogelijkheden inzichtelijk. Op basis van de bestaande en toekomstige regelingen voor HVAC, verlichting en zonwering berekent deze tool het huidige en toekomstige energielabel van het pand, inclusief prijs en CO2-uitstoot. Daarnaast berekent de EPC de terugverdientijd van investeringen in nieuwe regeltechniek.

STABU besteksteksten-configurator

Met een nieuwe bestekstekst-configurator voor STABU gaat Siemens BT adviseurs ondersteunen. In de configurator zitten consistent opgebouwde systeemconfiguraties, die op een juiste wijze en in STABU formaat voor besteksomschrijvingen beschikbaar komen. Siemens zal adviesbureaus uitgebreid informeren over haar product- en systeemportfolio en de beschikbaarheid hiervan via Solution Partners en de Siemens-projectorganisatie.

Innovatieve start-ups

Door de recente overname van Enlighted en Comfy zal het portfolio van Siemens BT nog intelligenter worden. Deze innovatieve start-ups worden niet geïntegreerd in de organisatie, maar blijven zelfstandige entiteiten die nauw samenwerken met Siemens BT. Enlighted brengt via multisensor-technologie gebouwen in beeld. Op basis hiervan kan men o.a. gebruikers de weg wijzen, assets tracen en de verlichting, verwarming en koeling optimaliseren. Comfy ontwikkelde een app voor de smartphone waarmee men onder meer het binnenklimaat kan aansturen en ruimten kan reserveren. Alex Driessen: “Voor de jeugd is de smartphone het middelpunt van hun gedachtegang. Via de Comfy-app hebben ze geen schakelaar meer nodig om de temperatuur in de ruimte bij te stellen, het licht te regelen enz. We gaan een geweldige technologische toekomst tegemoet en digitalisering gaat ons hierbij helpen.”

 

Reageer op dit artikel