Building Information Modeling (BIM) verandert de manier waarop gebouwen worden ontworpen, gebouwd en beheerd. Siemens Building Technologies biedt veel tools om mee te gaan in deze ontwikkeling.

Met BIM wordt eerst een intelligent 3D-model gemaakt van het gebouw: de digital twin. Pas daarna gaat de schop de grond in. Men kan hierdoor in een eerder stadium conflicten oplossen en dus faalkosten reduceren. Siemens Building Technologies (BT) levert voor al zijn producten kwalitatieve data, die in het BIM ontwerp kunnen worden opgenomen. De 3D-plaatjes van o.a. rookmelders, regelkleppen en andere componenten kunnen worden verrijkt met informatie over bijvoorbeeld het onderhoud. Beheerders weten hierdoor hoe ze de apparatuur moeten testen en onderhouden en wie ze kunnen bellen in het geval van een storing.

Eerder engineeren

“BIM verandert het bouwproces”, legt Eelko Stembord van Siemens BT uit. “Waar men vroeger pas ging nadenken over het beheer van gebouwinstallaties nadat het gebouw er stond, kan men de impact van deze installaties nu al aan de voorkant van het proces in beeld brengen. Bij BIM-projecten zijn engineers betrokken vanaf het calculatie- en ontwerptraject, wat een kostenverschuiving teweeg brengt. Als je in de salesfase al gaat engineeren, moet je mensen anders inzetten en genereer je andere rapportages voor een opdrachtgever.”

Tools

Volgens Stembord leveren opdrachtgevers steeds vaker lege BIM-databases aan. Een aannemer zet bijvoorbeeld zijn 3D-ontwerp van het gebouw in een database en vraagt elektrotechnische bedrijven om de gebouwinstallaties in te passen. Siemens BT heeft een aantal tools die elektrotechnische bedrijven hierbij ondersteunen. “Wij leveren voor vrijwel al onze HVAC- en Fire-producten de digital twin, die men in AutoCAD kan verwerken. Er is intussen een bibliotheek met meer dan 1200 producten beschikbaar. Hierdoor kun je opdrachtgevers een gedigitaliseerd model aanbieden met veel informatie over de producten. Dit vergroot de kans dat een tender tot een opdracht leidt.”

Digitale ontwikkeling

Het nieuwe Siemens-gebouwbeheersysteem Desigo CC is een separaat geëngineerd systeem dat volledig aansluit op deze digitale ontwikkeling. Stembord: “Over enkele jaren zal je Desigo CC met één druk op de knop kunnen vullen vanuit je BIM-database. Alles wordt immers steeds verder gedigitaliseerd.”

Reageer op dit artikel